stortkoker huren

1 week 12,00
Incl. BTW
1 dag  4,00
Incl. BTW

Producteigenschappen

Productcode
7040

Omschrijving

Huurtarieven inclusief BTW en de borg

dag: € 4,-
weekend: € 6,-
week: € 12,-
borg: € 25,-

Weekend

Weekend is op zaterdagochtend ophalen en terugbrengen op maandagochtend voor 9 uur. Wanneer het gehuurde maandagochtend voor 9 uur wordt teruggebracht dan wordt de huurperiode en het huurtarief aangepast van 2 dagen naar 1,5 dag

Algemeen

De draagbok voor het ophangen van de inlaat stortkoker is alleen in combinatie met de set vensterhouders te huren.

Instructie

Hoe monteer je een stortkoker?

Stortkoker monteren banner

Het begrip stortkoker

Voor wij je uitleggen hoe een stortkoker dient te worden gemonteerd, nemen wij je eerst even mee naar de stortkoker zelf. Want wat wordt hieronder verstaan? Een complete vuilstortkoker bestaat ten minste uit de volgende elementen:

 • kokers in de vorm van een stompe kegel van kunststof of verzinkt staal met verbindingen middels kettingen, haken en ogen
 • draagconstructie (draagbok) voor de bevestiging van een handlier en om stortkokers aan te hangen. De draagbok dient te worden bevestigd aan een raam of aan een steiger
 • vensterbevestigingen die als een klembok de borstwering omgrijpen en de draagbok met stortkoker opnemen
 • handlier met draagframe die uitsluitend is bestemd voor de montage en demontage van de stortkokers (het optakelen van de op de grond liggende stortkokers)

NB: Voor de stortkokers mogen alleen originele Müba-constructiedelen worden toegepast!

De algemene opstelling van de stortkoker

De maximale hoogte van een kunststof stortkoker – dus de onze – mag maar liefst 40 meter bedragen. Indien de stortkoker is gemaakt van verzinkt staal, is de maximale lengte 30 meter. Bevestig je de stortkoker aan metselwerkconstructies, dan mag de hoogte of lengte maximaal 25 meter zijn.

De stortkoker moet verticaal worden getrokken en in bedrijfsstand verticaal worden opgehangen. Stortkokers met een tussenvulstuk dienen volledig verticaal worden aangebracht. De constructiedelen van de puinstortkokers hebben afmetingen geschikt voor: maximale schuinstand bij montage en demontage en max. speling in operationele stand van 10:1.

In de stabiliteitsgoedkeuring is rekening gehouden met het volgende:

 • eigen gewicht van de gehele constructie
 • 2 meter puinvulling om rekening te houden met verstoppingen
 • windbelasting volgens DIN 1055 deel 4
 • horizontale krachten uit schuinstand en bewegingsvrijheid van 10:1 (10 m verticaal, 1 m horizontaal)

Het bevestigen van een stortkoker in een raamopening

Raambevestigingen bestaan uit twee draagelementen met een afstand van 740 mm.

 1. steunspil
 2. telescooparm
 3. uitlijning voor bouten
 4. lastverdeling (binnen)
 5. lastverdeling (buiten)
 6. steunvlak voor draagbok
 7. koppeling voor draagbok

Draagbok voor stortkoker

draagbok

De afleiding van krachten naar de muren moeten in ieder afzonderlijk geval door de gebruiker van de stortkoker worden aangetoond!

Montage-instructies voor metselwerkconstructies:

De maximale opbouwhoogte van de stortkokers bij metselwerk bedraagt 25 meter.

De uittreklengte van de binnenste steunspil (1) en de uilijning voor de bouten (3) in de telescooparm (2) zijn afhankelijk van de dikte van de muur.

De oplegkrachten van de stutten aan de binnen- en buitenkant van het metselwerk (borstwering) moeten in de rijzende, minstens 36 cm dikke muren links en rechts van de borstwering worden overgedragen.

Daarvoor is het noodzakelijk dat binnen (4) en buiten (5) overdrachtelementen (b.v. horizontale schoren) met voldoende afmetingen als lastverdeling met de vereiste lengte worden gebruikt.

Deze moeten worden beveiligd tegen verschuiving en vallen.

Montage-instructies voor betonnen constructies:

De maximale opbouwhoogte bij betonnen en voldoende gewapende muurdelen bedraagt 30 meter bij stalen stortkokers en 40 meter met kunststof stortkokers.

De montage van de raambevestigingen bestaande uit twee draagelementen gebeurt zoals bij metselwekconstructies door overdrachtelementen voor de lastverdeling.

Deze kunnen wegvallen, voor zover in het afzonderlijke geval het bewijs kan worden geleverd dat de betonnen muurdelen de uitgeoefende krachten alleen kunnen opnemen.

 

Een stortkoker monteren aan een steiger

Het aanbouwen van de draagbok gebeurt aan dwarsbalken R, die in de hoogte symmetrisch ten opzichte van de positie van de steiger moeten liggen

De staanders in het aansluitbereik (A, B, C, resp. A, B, conform grondplan) moeten in de positie van de steiger, waarin de draagbok wordt bevestigd, met het gebouw worden verankerd. Indien daarvoor bestaande steiger verankeringen worden gebruikt, moet in aanvulling tot die uit het steigersysteem rekening worden gehouden met de verankeringskrachten uit de stortkoker.
 

Stortkoker aan een steiger monteren

De steigerhouders moeten aan de binnen- en buitenstaanders worden bevestigd. Het aanbrengen uitsluitend aan de binnenstaanders is toegestaan indien de afleiding van horizontale krachten parallel aan het vlak van de steiger door andere maatregelen – b.v. horizontale schoren – wordt gegarandeerd.

Bij het monteren van de stortkoker aan een standaardsteiger, dient de stortkoker parallel aan staanderpaar II worden bevestigd. Hierbij zijn steigerschoren R met een buisdiameter van 48.3 mm vereist. Deze mogen niet zijn gestoken en dienen middels normale steigerkoppelingen met keurmerk B aan de staanders worden bevestigd.

Stortkoker aan een standaard steiger monteren Bij het monteren van de stortkoker aan een standaardsteiger, dient de stortkoker parallel aan staanderpaar II worden bevestigd. Hierbij zijn steigerschoren R met een buisdiameter van 48.3 mm vereist. Deze mogen niet zijn gestoken en dienen middels normale steigerkoppelingen met keurmerk B aan de staanders worden bevestigd.

Stortkokers met eventuele tussenverankeringen

Heeft je stortkoker een lengte van minder dan 10 meter? Dan mag je deze gewoon zonder tussenverankeringen ophangen. Is je stortkoker echter langer dan 10 meter, dan zijn tussenverankeringen op een maximale tussenafstand van 8 meter vereist.

Deze tussenverankeringen zijn afhankelijk van de omstandigheden van de constructie. Deze kunnen dan ook slechts in afzonderlijke gevallen worden vastgelegd. Het bewijs voor de stabiliteit moet eveneens in het afzonderlijke geval worden geleverd. 

Aanwijzingen voor het gebruik van je stortkoker

 • Het ophalen en neerlaten van de stortkoker is alleen toegestaan tot windkracht 6
 • De operationele bevestigingen middels koppelingen moeten onmiddellijk na het bereiken van de definitieve installatie worden aangebracht en mogen pas direct voor het begin van demontage worden verwijderd
 • In de operationele stand mag de stortkoker niet aan de lier hangen. De lier dient uitsluitend ter optrekken en neerhalen van de stortkoker tijdens (de-)montage
 • Bij het neerlaten van de stortkoker moeten minstens twee windingen van de kabel op de kabeltrommel van de lier blijven
 • Het ophalen en neerlaten van de stortkoker dient te allen tijde verticaal te gebeuren
 • Voor zover de bevestigingen sterk genoeg zijn, is bij wijze van uitzondering een schuinstand tot een neiging van 10:1 toegestaan (1 meter horizontaal, 10 meter verticaal)
 • In de stortkokers mogen geen delen worden geworpen die langer dan de kleinste diameter (400 mm) zijn
 • Bij verstoppingen dient de toevoer van puin onmiddellijk worden gestaakt. Voor hervatting van de toevoer dient de verstopping te worden verwijderd
 • Na verstoppingen dienen alle dragende onderdelen, met name kettingen, karabijnhaken, schakels, bovenste draagconstructies en venster- en steigerbevestigingen op schade en blijvende vervormingen worden onderzocht. Bij beschadingen dienen deze onderdelen te worden vervangen!

Extra Productopties

1 week 24,00

1 dag 8,00

Incl. BTW

Kunststof stortkoker voor het veilig afvoeren van uw bouwpuin en dak materialen van 1 of meerdere verdiepingen.

1 week 30,00

1 dag 10,00

Incl. BTW

De stortkoker inlaat is alleen te huren in combinatie met een vensterhouder en een draagbok.

1 week 12,00

1 dag 4,00

Incl. BTW

De vensterhouders bestaat uit een set van 2 en zijn onder andere te gebruiken om in een raamkozijn of om over een balkon reling te...